Zpět

Recept Carte Noire: Fondán, sladké potěšení pro mlsné jazýčky

Máte chuť na něco jemného a slaďoučkého? Pokud ano, víme, jak zaručeně potěšit vaše chu'tové pohárky – podlehněte kouzlu fondánu. Připravili jsme si pro vás recept na jeden obzvlášť lákavý, a to kávovo-čokoládový. Staňte se na chvílí svůdnou cukrářkou a připravte si doma fondán s příchutí kávy a čokolády.

 
Suroviny (porce pro 4 osoby):
145g másla
120 g černé čokolády
4 vejce
1 šálek velmi silné kávy
60 g práškového cukru
3 polévkové lžíce mouky
1 polévková lžíce cukrové polevy
 
Postup:
Do velké mísy nastrouhejte čokoládu a přidejte zbytek másla. Směs nechejte rozehřát ve vodní lázni. Ve druhé misce ušlehejte 2 celá vejce a 2 žloutky s cukrem. Šlehejte, dokud směs nezbělá a nezvláční. Poté přidejte rozšlehaná vejce s cukrem do čokolády a důkladně rozmíchejte, aby v ní nebyly hrudky. Stáhněte plamen a za stálého míchání přidejte mouku a poté kávu.
Připravte si 4 kávové šálky. Ty vytřete 20 gramy másla a poté je vysypte polévkovou lžící mouky. Šálky naplňte ze ¾ připravenou směsí a nechte péct v troubě předehřáté na 210°C. Fondán je hotový, když je hezky nadýchaný a jeho povrch začíná praskat. Fondán nechte asi 30 sekund odstát. Mírně posypejte cukrovou polevou. Bez dalšího čekání ochutnáváme fondán ještě teplý.